Loading…

Independer

5 misverstanden over je autoverzekering

Heb jij een eigen auto? Lucky you! Het is namelijk megahandig als je als student een auto bezit. Je rijdt op vrijdagavond makkelijk naar je ouders en bent niet afhankelijk van het ov. Maar als je een auto hebt, moet je wel goed nadenken over je autoverzekering. Samen met Independer zetten wij daarom de 5 grootste misverstanden over je autoverzekering op een rijtje.

Misverstand 1: het is beter om mijn auto te verzekeren op de naam van een van mijn ouders

Als je een auto koopt, ben je verplicht om de auto op jouw naam te zetten. Het is natuurlijk heel verleidelijk om de autoverzekering op naam van je vader of moeder te zetten. Waarschijnlijk hebben zij al schadevrije jaren opgebouwd, waardoor de premie lager is. Maar jammer genoeg mag dit niet. De auto moet wettelijk gezien op naam staan van degene die er het meest in rijdt. Uiteindelijk is dat ook veel goedkoper voor jou! Want hoe eerder je begint aan het opbouwen van schadevrije jaren, hoe sneller je een no-claimkorting krijgt. (En dus een lagere premie!)

Misverstand 2: pechhulp geldt alleen in Nederland

Wil je weleens een weekendje weg met je auto? Dan is het goed om te weten dat bijna alle autoverzekeraars ook een aanvullende verzekering voor pechhulp in het buitenland aanbieden. Hiermee krijg je bijvoorbeeld vervangend vervoer, hulp ter plaatse en je hotel- en extra reiskosten vergoed. Check van tevoren wat je aanvullende verzekering vergoedt, want dit verschilt per verzekeraar.

TIP: pechhulp zit vaak ook in je reisverzekering. Of je krijgt het vergoed via de garage of een pechhulpdienst zoals de ANWB. Check dus of je niet dubbel verzekerd bent. Scheelt weer in de portemonnee!

Misverstand 3: ik heb drie jaar geen schade gereden, dus ik heb drie schadevrije jaren

Iedereen die een autoverzekering op zijn of haar naam heeft staan, bouwt schadevrije jaren op. Per jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, krijg je er één schadevrij jaar bij. En hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe meer korting je krijgt op je autoverzekeringspremie. Als je een schade aan je eigen auto claimt bij je verzekeraar, val je terug in schadevrije jaren. Als je net een autoverzekering hebt, val je vijf jaar terug in schadevrije jaren als je iets claimt. Dit betekent dat je dus ook een negatief aantal schadevrije jaren kan hebben. Drie jaar geen schade rijden, betekent dus niet altijd dat je drie schadevrije jaren hebt opgebouwd. Benieuwd hoeveel schadevrije jaren je hebt? Je kan dit checken op de laatste polis die je van je verzekeraar hebt gekregen.

TIP: heb je een krasje of een andere kleine schade? Dan kan je de reparatie beter zelf betalen. Want als je schade claimt bij je verzekeraar, kost je dat schadevrije jaren. Je autoverzekeraar verhoogt dan de premie. En dat is in the end vaak duurder dan het bedrag dat je betaalt om zo’n kleine schade te herstellen!

Misverstand 4: als mijn auto in het buitenland wordt gestolen, krijg ik altijd een vervangende auto

Lekker aan het toeren door Europa met je vrienden of vriendinnen? Het laatste wat je dan wilt is dat je auto gestolen wordt! Gelukkig wordt er met een beperkt casco of volledig cascoverzekering meestal (voor maximaal 30 dagen) vervangend vervoer aangeboden. Een andere optie is dat je per dag een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor een huurauto. Check de polisvoorwaarden van je autoverzekering om te zien wat jouw verzekeraar biedt.
Is je auto na 30 dagen nog niet teruggevonden? En heb je een beperkt casco of volledig casco autoverzekering? Dan vergoedt je verzekeraar een bepaald bedrag. Hoe hoog dit is hangt af van de leeftijd van je auto en de regeling die je autoverzekeraar heeft:

  • nieuwwaarderegeling: je krijgt een bedrag waarmee je dezelfde auto nieuw kunt kopen
  • aanschafwaarderegeling: je krijgt het bedrag dat je betaald hebt voor je tweedehands auto
  • dagwaarderegeling: je krijgt de dagwaarde van de auto vergoed.

Welke regeling bij jouw autoverzekeraar geldt, staat in de polisvoorwaarden van je autoverzekering.

Misverstand 5: een allrisk verzekering is de slimste keuze

Een volledig cascoverzekering (allrisk) is de meest uitgebreide dekking. Hiermee ben je ook verzekerd voor de meeste schades aan je eigen auto. Ook als je die zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast ben je verzekerd voor schade bij anderen. Fijn voor brokkenpiloten dus, maar let op! Vaak heb je zo’n uitgebreide dekking helemaal niet nodig. Misschien ben jij zelfs een van de velen die is oververzekerd! Want stel, je hebt een allriskverzekering en je auto wordt gestolen. Dan vergoedt de autoverzekering vaak niet meer dan de dagwaarde(wat je auto op dat moment waard is). En als jouw auto niet meer de nieuwste is, is die waarde natuurlijk niet meer zo hoog. Zonde dus!

TIP: wil je autoverzekeringen vergelijken? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto. Check ook het aantal schadevrije jaren, de dagwaarde en in hoeverre je afhankelijk bent van je auto.